Az 5 legjobb madeirai ital
top of page
Keresés

Az 5 legjobb madeirai ital

Ebben a posztban leírom nektek az abszolút kedvenc italainkat itt Madeirán, amit mindenképp érdemes megkóstolnotok, ha erre jártok.


  1. Poncha

  2. Coral tremoçoval

  3. Madeira wine

  4. Brisa és Compal

  5. Garoto


1. Poncha


Mi tehetne még szebbé egy madeirai naplementét a parton? Hm... az önmagában is káprázatos, de hidd el, hogy egy poncha a kezedben hozzá fog tenni az estédhez. A poncha madeira tradicionális itala. Mindig frissen készítik, nincs két egyforma. Ugyanazon a helyen, ugyanazon az estén sem. Az alapja madeirai rum, amihez az eredeti verzió szerint citromlevet és cukrot adnak. Ezt a verziót isszák a halászok. A neve is ez: poncha dos pescadores, a halászok ponchája. A férjem ezt szereti a legjobban. Nekem ez elég erős, nem mindig tudom meginni, jobban szeretem a narancsos, a helyiek szerint turista verziót. A narancson kívül bármely más gyümölcsöt is lehet hozzá használni, ha egy tipikusan erre specializálódott helyre ülsz be, a választék szenzációs lesz, határ a csillagos ég és a fantázia. Nézzétek a méteres ponchát:

Ha poncházó bódénal veszel egy ponchát, gyakran kapsz hozzá mogyorót is és a héját nyugodtan a helyszínen a földre dobálhatod, ez hozzátartozik a helyi szokásokhoz és bár furcsa, de teljesen rendben van. Kipróbáltuk már a poncha gyártást itthon is, nem lett az igazi. Egy helyi ismerősünk szerint, csak a Camacha-ban, valamilyen speciális fából készült keverő jó hozzá, ami nekünk nem volt, biztos ez lehetett a gond... Ha arra járunk majd veszünk egyet. Itt megnézhetitek, hogy hogyan készítik a ponchát az egyik legfelkapottabb szórakozó helyen a Venda Velha-ban, Funchal-ban:


2. Coral

A Coral a helyi sör. Itt készítik a szigeten és nagyon nagy kedvencem. Imádom. Ki kell próbálni és kész. Nagy sörös vagyok és voltam mindig is, szóval higgyétek el nekem, nagyon jó minőségű és jó ízű sörről van szó. Imádom, hogy lehet 2 deciliteres verziót kapni, mert a sört a legszívesebben üvegből iszom és ez a pici üveg tökéletesen áll a kézben és pont elfogy, mire felmelegedne. Ami még említésre méltó, hogy az alkoholmentes verzió is nagyon finom. A Coral-hoz legtöbb helyen ingyen kapsz tremoço-t... Ez egyfajta bab, ami úgy néz ki, mint egy jó nagy kukoricaszem. Tele van vitaminnal, magas a fehérje tartalma és fincsi. Ezt kapod itt sörcsuszának. Egészségesebb, mint a chips vagy a sósmogyoró. Vigyázat, meg kell pucolni. Mi az első két hétben csak úgy megettük, nincs azzal sem semmi baj, max. mindenki azonnal levágja, hogy turista vagy. Ma már mi is megpucoljuk, okosan felfedeztük ugyanis, hogy azért van a második tálka amit mellé kapsz, hogy abba tedd a héját. De mindig látunk körülöttünk olyanokat, akik csak úgy bekapkodják, mint mi az elején. Ilyenkor jókat mosolygunk és nyugtázzuk, hogy most vannak először a szigeten.

3. Madeira wine

A madeirai bor. Hmmm. Mint írtam, én sörös típus vagyok. Ez azt is jelenti, hogy nem igazán szeretem a bort. Mindegy, hogy hány éves, milyen érlelés vagy meddig lötykölöm a pohárban... nekem egyik sem ízlik. Egyetlen bort szerettem egész életemben, a Royal Oportót. Az is portugál bor, úgyhogy itt lehet a kutya elásva. Úgy tűnik, a portugál borok bejönnek nekem. A madeirai egyenesen az új kedvencem lett. Már többször előfordult, hogy sör helyett egy pohár bort kértem. Nagyon is jól passzol a sziklákon üldögélős, óceánba merengős, élet értelmén elgondolkodós (inkább téli) estékhez. (Csak mert rendkívül felmelegít.)


4. Brisa és Compal

Egy szintén helyi, de ezúttal nem alkoholos, hanem egy szénsavas üdítő italról van szó. Nagyon finom. Van belőle ezer féle, narancsos, maracujás, almás, ez hasonló a német Apfelschorle-hoz, ananászos, mangós, citromos, kóla és tonic, light és zero verzióban is. Mindet kipróbáltuk, mind szeretjük, nem is veszünk mióta itt vagyunk sem Pepsi, sem Coca-Cola termékeket. Ha néha-néha szénsavasat kivánunk, vagy vendégvárónak, akkor csak ezt. De mivel mi nem vagyunk egy szénsavas italokat kedvelő család, ezért inkább a Compal termékeket részesítjük előnyben. Ezeket nem Madeirán, hanem az anyaföldön, Portugáliában gyártják. Literes kiszerelésben vagy pici 2dl-es kis üvegekben kapható, szénsavmentes gyümölcslé, mindenféle ízben. Többek között körte, tutti-frutti, guava, mangó, maracuja, eper, alma és narancs 100%-os gyümölcstartalommal. Ezek is nagyon finomak, a gyerekek néha el is csábulnak az éttermekben, de mi többnyire csak egy nagy üveg mentes vizet kérünk 4 pohárral. Abból is sok a portugáliai, de van helyi, madeirai forrás víz is.


5. Garoto


A Garoto a helyi espresso macchiato. Ezzel érdemes tisztában lenni. Amikor az elején espressot kértünk, teljesen mást kaptunk. Olyasmit, mint a német filteres kávé, amit 10 év alatt sem sikerült megszeretnem. A Garoto viszont nagyon finom, krémes, rövid kávé egy pici tejjel. Tökéletes! A tej nélküli verzió, tehát a sima espresso neve: Bica. Ezt a nevet, ha jól tudom használják egész Portugáliában, de a Garoto az szigorúan helyi "tájszólás". Azt jelenti, hogy kisfiú és Lisszabonban már furán veheti ki magát, ha kérsz egy kisfiút a kávézóban. Inkább ne próbáld ki. A többi kávénak is adtak külön neveket, de még nem vagyok tisztában mindennel, a tejes kávé azt hiszem Galao ami nem összekeverendő a Balao-val, ami egy pohár sört jelent. Ezt a kettőt én mai napig összevissza keverem, de mindig visszakérdeznek kedvesen, hogy biztos egy pohár sörrel szeretném-e indítani a napot.


A következő posztban megírom nektek az 5 kedvenc ételünket, avagy a helyi különlegességeket és street food-okat. Ha tetszett a bejegyzés és érdekel a folytatás, iratkozzatok fel a hírlevére vagy kövessetek be Instán.


Ha érdekelnek rövidebb, naprakész bejegyzések tőlem, kövessétek a facebookon az abigelet nevű oldalamat.




Puszi mindenkinek, Abigél

437 megtekintés1 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Subcribe
bottom of page