Funchal, Madeira
top of page
Keresés

Funchal, Madeira

A sziget rengeteg gyönyörűséget, csodás túrákat kínál az idelátogatóknak, de Funchal akár önmagában is alkalmas lehet arra, hogy eltöltsetek itt egy hetet, ha épp nem egy aktív nyaralásra, hanem pihenésre és regenerálódásra vágytok. Én már több, mint 2 éve élek Madeirán, de még mindig nem untam meg és folyamatosan fedezek fel szuper helyeket. Ajánlok nektek párat, ami hozzá fog járulni ahhoz, hogy portugál életérzéssel feltöltődve érkezzetek haza akkor is, ha nem hagytátok el Funchalt.

 

Kikötő (Porto)

 

A funchali kikötő és környéke a Christiano Ronaldo Museum/Hoteltól egészen a sétány végéig, ahol elérkezünk az óvároshoz (zona velha), egy csodás romantikus sétával kecsegtet. Általában áll a kikötőben 1 vagy akár 2-3 hatalmas óceánjáró, ami már önmagában lenyűgöző látványt nyújt, de én a vitorlások, jachtok között is szeretek sétálgatni. Imádom a hangokat és a szagokat. Szeretem hallgatni a víz csobbanását, a sirályokat, a kolompolást és ahogy ütemesen a stégnek csapódnak a hajók. Vannak éttermek, bárok is a kikötő mentén, esténként bulik is. Most épp felújítják, átépítik, aminek köszönhetően nyitottabb, látványosabb lesz. Már alig várom, hogy kész legyen, bár én eddig is nagyon szerettem. Ha ez még nem volt elég romantikus, tovább sétálva, egy csodaszép kis parkban találjuk magunkat, gyönyörű virágok között, ahol fotózkodhatunk a Nelson Mandela emlékműnél, a nagy Madeira feliratnál vagy a szökőkútnál a pálmafák alatt. Már csak hab a tortán a sétány vége felé a hosszú stég a világítótoronnyal és a mellette húzódó kis öbölszerű strand, valamint a szemben lévő cable car/teleferico állomás, ahol szintén érdemes egy percre megállni.

 

Nem tudom, hogy magyarul hogy hívják, libegő talán. Ha szeretitek a trópusi/botanikus kerteket, ezzel (kék libegő) felmehettek a Monte Palace-ba is, ahonnan pedig fehér libegővel le tudtok menni a Jardim Botanico-ba, ami szintén egy szuper program. Én különösebben nem rajongtam sosem a botanikus kertekért. Úgy gondoltam, hogy nagyjából mindenütt egyformák, de itt olyan sok szépség fogadott, hogy még én is meghatódtam. A fa törzséből kikandikáló orchidea látványa a háttérben az óceánnal vagy a 3-4 méteres kaktuszok közötti séta határozottan olyasmi, ami még engem is levett a lábamról.

 

Ha azonban elsétálunk a teleferico mellett és tovább folytatjuk sétánkat, lassacskán el is érkeztünk az óvárosig, ami úgy gondolom szintén megér egy estet.

 

Funchal óváros (Zona Velha)

 

Ha már picit utánajártatok Madeirának a neten, biztosan láttatok képeket Funchal híres festett ajtós, szűk, sikátor szerű macskaköves kis utcácskáiról, ahol (szó szerint) egymást érik az éttermek. Ez az óváros. Érezni, tapasztalni kell ezt a hangulatot, ami itt fogad minket, főleg vacsoraidőben.


Az én szívem csücske mindig Olaszország volt, olaszul tanultam a gimiben, Padovában voltam anno diákcserén, később körbe is autóztuk a férjemmel. Azért írom ezt, mert tudom, hogy a magyarok szívéhez közelebb áll Olaszország és így talán jobban megértitek, ha azt mondom, hogy a hangulat 70%-ban olasz. De mondhatnám, hogy spanyol, görög, egyszóval mediterrán. Csak kicsit mégis más.


Hogy miben, ezt nehéz megfogalmazni. A portugáloknak nincs közük a Földközi-tengerhez, nekik óceánjuk van. Miben más a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán? Nem is igazán csak a méret itt a lényeg, a különbséget a szívedben érzed, amikor egy tengerparton vagy az óceán partján állsz. A hal és tengeri herkentyű repertoár többnyire azonos, de vannak különbségek, a választék itt is nagyobb. A lapas például nagy kedvencünk lett és korábban azt sem tudtam, hogy létezik.



A fűszerek, zöldségek, gyümölcsök terén szintén van különbség, ami a választékban, ízekben és illatokban is megnyilvánul. Amikor tehát végig sétálsz az óvároson, megvan a mediterrán hangulat és még egy kis plusz. Mélyen be tudod szippantani a fokhagymás petrezselymes fehérboros kagyló illatát, koccannak a boros poharak, gyönyörű nők botladoznak magassarkúban a macskakövön, hangos asztaltársaságok nevetése vonja el a figyelmet a gitár zenéről, a Fadóról.


A Fado maga a portugál életérzés, nosztalgikus, melankolikus, amibe a gitáros (fadista) szíve szinte beleszakad, olyan vágyakozó, fájdalmas, mégis magában hordozza a boldogság és szerelem lehetőségét.


Kétségkívül egy romantikus séta méltó befejezése egy vacsora az óvárosban.


Az ajtókon nem mellékesen, helyi művészek csodálatos festményeit csodálhatjuk. Amikor én először jártam itt, megálltam az egyik ilyen festménynél, hosszan néztem, beszippantott, el is érzékenyültem. Egy fiú tartott a kezében egy lányt, szerelem, szenvedély, boldogság volt a képen. Egy első csók egy kapualjban egy romantikus este után.


madeira painted doors

Van, hogy az élet furcsa játékot játszik velünk. Akkor még nem tudtam, hogy egy hét múlva visszarepülök Hamburgba, eladom a házamat, hajóra pakolom az összes cuccomat és 6 hét múlva Madeirára költözöm, ahol az első vendégeim egyike az a lány lesz, aki ezt a képet festette és én fotózhatom majd ennek a szerelemnek a gyümölcsét, egy csodaszép újszülött kislányt.



Szóval van itt valami a levegőben, ami 70%-ban mediterrán és 30%-ban valami más, ami vonz, itt tart, megmagyarázhatatlan és magában hordozza a bármi megtörténhet lehetőségét.

 

Mercado dos Lavradores

 

A helyi piac.



Kell ennél többi infó, hogy kedvet kapjatok? Én imádok piacra járni, szerintem a helyi piacot mindenhol érdemes meglátogatni. A madeirai engem a vásárcsarnokra emlékeztet egy picit, leszámítva, hogy nem lehet sült kolbászt kapni koviubival és a gyümölcsök felét konkrétan nem ismertem mielőtt idejöttem, de nagyon cukik és segítőkészek az eladók, nyugodtan meg lehet kóstolni mindent. Itt van például ez az ananasabanana, ahogy a srác mondja a videón:


 

Ilyet én még sehol sem láttam ezelőtt.


Ha valamit irreális áron kínálnak, akkor onnan menjetek el. Vásárolni egyébként inkább a mellékutcákban lévő kis zöldségesektől érdemes, ott is van minden, csak sokkal olcsóbban.


Ha friss halat szeretnétek, érdemes korán menni, külön élmény látni ahogy tisztítják, előkészítik a halakat. A helyi híres nevezetes espada fogait, épp kiverik ezen a videón:



 

Pico dos Barcelos

 

Az egyik kedvenc helyem Funchalban. Hatalmas terebélyes lombkoronájú fák árnyékából gyönyörködhetünk a funchali körpanorámában. Fantasztikus kilátás nyílik a kikötőre és a hegyekre. Napközben messzire ellátni, inspirálóan hatnak a domboldalak teljesen beépített lankái és a közöttük kiépített völgyhidak, alagutak. Sötétedés után pedig kimondhatatlanul romantikus és gyönyörű. Javaslom világosban és sötétben is mert két különböző élményben lesz részetek.  


Napfelkeltekor vagy naplementében pedig kiváló helyszín lehet egy romantikus lánykérésre Madeirán. Ha ilyet terveztek és szeretnétek megörökíteni, keressetek meg, csinálok fotót, videót emlékbe és oda csempészek egy pezsgőt is, hogy koccinthassatok a nagy eseményre. Éljen a szerelem!

 

Praia Formosa


Egy egyhetes nyaralásba én még belevennék egy strandolást vagy egy nagy sétát a Praia Formosan. Ez az én abszolút kedvencem. A Doca do Cavacas-tól, át az alagúton egészen a Camara de Lobosi öbölig sétálhattok mintegy 5 km-t a parton. Csodaszép. Erről viszont már írtam korábban, amit a ide kattintva olvashattok.


Ha plázázni szeretnétek, akkor keressétek a Forum Madeirát, Madeira Shoppingot vagy Plaza Madeirát. Ha kifogtok egy esős napot, akkor a Madeira Shoppingban és a Forumban mozizhattok is, a filmek (a mesék nem) mindig angolul mennek portugál felirattal.

 

Akit érint, a központban vagy az Anadia Shoppingban akár betérhet egy cannabis store-ba is, ahol vehet ezt azt, amit elszívhat nyugodtan bárhol és bármikor, mert ez itt legális.

 

De azért csak óvatosan. Így is sok turista tűnik el a hegyekben, esik le a szakadékokba egy jó szelfi miatt vagy viszi el egy nagy hullám és nem kerül elő többé. Sajnos egy két Poncha (erős, rum alapú ital) után néhány ember úgy érzi, hogy halhatatlan. Legyetek észnél.


Érezzétek jól magatokat, használjátok ki a lehetőségeket, amit Madeira kínál, legyen egy életre szóló fantasztikus élmény és ne tragédia!

 

Ha még több infót szeretnétek Madeiráról akkor olvassátok el más bejegyzéseimet is. A Madeira gyerekkel és A Kedvenc strandjaink Madeirán például hasznos lehet, mert csodaszép helyekre hívom fel a figyelmeteket. Ha béreltek autót, akkor pedig ajánlom a Madeira autóval és Parkolás Madeirán című irományaimat, amit mindenképp olvassatok el, mert mondhatni elég sajátos szabályok szerint közlekednek mifelénk.

 

Ja és a legfontosabb, kérlek legyetek nyitottak és kedvesek a helyiekkel. Őszinte, nyíltszívű, segítőkész emberek. Tegyetek jó benyomást! Vigyétek, hozzátok jó hírét kis hazánknak!

 

Ha érdekelnek rövidebb, naprakész bejegyzések tőlem, kövessétek a facebookon az Madeira blog abigelet nevű oldalamat.


Abigél

375 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Subcribe
bottom of page