top of page

Tragédia Madeirán

Ne kockáztassuk az életünket egy tökéletes fotóért!


selfie on a cliff

Sajnos egyre gyakoribbak a hírek Madeiráról, ahol turisták kerülnek életveszélybe vagy veszítik életüket a felelőtlen viselkedés miatt. Sokan a hatalmas hullámok ellenére bemennek a vízbe, mások pedig a tökéletes fotó reményében a szakadék szélére merészkednek, figyelmen kívül hagyva a hirtelen széllökések és a megcsúszás veszélyét.


Influenszerek tömegei érkeznek a szigetre a világ minden tájáról, és hajlandóak bármire egy lenyűgöző felvételért. Hátborzongató látni, ahogy pózolnak a sziklák peremén erős szélben, háborgó óceánnal körülvéve, csak hogy megörökítsék a mögöttük magasba csapó hullámokat. Ezt a fajta felelőtlenséget már megszoktuk Madeirán.


De ami 2024 márciusban történt, az az egész szigetet megrázta.


Egy francia nyugdíjas házaspár (56 és 57 évesek) tűnt el nyomtalanul egy márciusi délutánon. A lányuk (27), akivel a szigetre érkeztek, írt az egyik madeirai facebook csoportba, hogy ebéd után a szülei egy rövid sétára indultak Sao Vicentében és még nem tértek vissza, nem tudja mi tévő legyen, kezd aggódni. Értesítette a rendőrséget és a pár keresése 5 órával az eltűnésük után megkezdődött. A lány fotókat tett közzé az interneten, az emberek osztották a bejegyzéseit, bíztatták, rengetegen részt vettek a keresésben. Teltek a napok, de a házaspár nem került elő. Minden nappal csökkent az esélye annak, hogy élve előkerülhetnek.


Két hét múlva egy nyolc éve a szigeten élő angol állampolgár túrázás közben nem szokványos szagra lett figyelmes, és nem messze a kijelölt túraútvonaltól megtalálta a házaspár női tagját. Nem messze, 20 méterre tőle megtalálták a férjét is. Történetük mindenkit megrázott. Csak találgatni lehet, mi történhetett, de valószínűleg az egyikük lecsúszott, a másik segíteni akart, és mindketten leestek. 300 méterről 170 méterre, tehát több mint 100 métert zuhantak a hegyen. A halálukat feltehetően a zuhanás okozta még az eltűnésük utáni első pár órában.


Fontos megjegyezni, hogy ez egy esős, szeles időszak volt, amikor a rossz időjárási körülmények miatt kifejezetten nem ajánlott a hegyekben túrázni. Csúszásveszély, omlásveszély áll fenn, az erős szél pedig a magasban lévő egyébként is alacsony hőmérsékletet még inkább elviselhetetlenné teheti. Egyszerűen nem éri meg ilyenkor túrázni menni. Amíg a hegyekben 10 fok van, Funchalban 25 fok és napsütés.


Maradjatok inkább Funchalban (Funchal látnivalók), strandoljatok a parton, sétáljatok a kikötőben, üljetek be egy klassz kis étterembe az óvárosban. Ha esik, látogassátok meg a Mercado dos Lavradorest, a helyi piacot vagy menjetek shoppingolni, mozizni a plázákba. A lényeg, hogy együtt térjetek haza, senkinek se kelljen átélni azt a borzalmat, amit annak a 27 éves francia nőnek kellett, aki a szülei nélkül tért végül haza.


Tanulságok:

  • Ne kockáztassuk az életünket egy jó fotóért!

  • Figyeljünk a rossz időjárási körülményekre és ne induljunk túrázni esős, szeles időben!

  • Maradjunk a kijelölt túraútvonalakon!

  • Ha segítségre, információra van szükségünk, ne habozzunk mihamarabb bármelyik arra sétálótól segítséget, tanácsot kérni! Itt az emberek figyelnek egymásra és biztosra vehetitek, hogy segíteni fognak.


Ha érdekelnek rövidebb, naprakész bejegyzések tőlem, kövessétek a Madeira blog Abigélet nevű Facebook oldalamat és a YouTube csatornámat.

93 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Comments


Subcribe
bottom of page