top of page
Keresés

USA Road Trip 5.

Baltimore - Washington - Amber riadó


Baltimore


Baltimore eredetileg nem volt betervezve, de a kisfiam kiderítette, hogy itt van a keleti part legnagyobb Aquariuma és azt természetesen nem hagyhattuk ki. Gyorsan kerestem szállást a booking.com-on, lefoglaltam, becuccoltunk és már indultunk is az Aquariumba. Megérte. Elképesztő látvány fogadott minket. Számtalan cápafaj, több szinten, lényegében közöttük sétáltunk, miközben ők hatalmas üvegfalak mögött körülöttünk úszkáltak. Ezenkívül rengeteg különleges tengeri élőlényt láttunk,volt rája és medúza simogató is, valamint egy trópusi esőerdő tele különleges fajokkal. Épp sikerült elkapnunk egy hatalmas lajhárt, amint lustálkodott. Jól felépített és minden igényt kielégítő élményben volt részünk. Alaposan meg is éheztünk mire a végére értünk. Nem messze az Aquariumtól találtunk egy jó kis éttermet, ahol nagyon finomat ettünk és megkóstoltuk a baltimori hírességet, a Crab Cakes-t is. Annyira nekem nem jött be. A desszertek viszont nagyon finomak voltak és külön említést érdemel, hogy nem desszert lapot kaptál, hanem kihozták egy nagy tálcán a süti repertoárt és így láthattad mit fogsz kapni, hogy néz ki! Imádtam! Ha lenne éttermem, pontosan így csinálnám én is!


desserts at phillips

Összességében elmondható, hogy Baltimore egy szép kis város, nem bántuk meg, hogy rászántunk egy napot.


Washington


Nekünk Washington is egynapos kirándulásra sikeredett és ebbe tökéletesen belefért minden olyan látnivaló, ami nekünk fontos volt. A Függetlenségi nyilatkozat, az Abraham Lincoln szobor a Washington Monument és környéke, Pentagon, Fehér Ház.


Érdekes érzés volt megannyi film helyszínén sétálgatni. Nem lehet elvonatkoztatni, akaratlanul is bevillannak képek kedvenc filmjeinkből. Nekem többnyire a Forest Gump-ból, a gyerekeknek a pókemberből. Nekik egyébként a legnagyobb örömöt a kacsák okozták, akik végig követtek bennünket a hatalmas parkon, a téglalap alakú tó mellett. Amíg New York-ban a mókusok, itt a kacsák ettek a kezükből.Ez mind együtt egy kellemes fél napos séta egy szép napsütéses délutánon, de nekünk kicsit gyorsabbra és nedvesebbre sikeredett, mert kétszer is esett az eső aznap. Így viszont maradt még időnk a washingtoni nemzeti állatkertre is, megnéztük az óriás pandákat és a vörös pandát, amit azért nem lát mindennap az ember és mivel ez az állatkert ráadásul ingyenes, semmiképp sem hagyhattuk ki. Gyönyörű hatalmas pandákat láttunk, elképesztően cukik voltak, de én elfogult vagyok, mert nekem a kedvenc állataim. A gyerekek nagy kedvence a vörös panda volt, aki ki be szaladgált a kis bejárója ajtaján.Miután sikerült búcsút vennünk tőlük, elindultunk Buffalo felé a Niagara vízeséshez.


Útközben, mikor Delaware államon keresztül haladtunk, kaptunk mindannyian egy Amber riadót a telefonjainkra. Én tudtam miről van szó, de a gyerekek nem és bár nem akartam őket megijeszteni, muszáj voltam őket felvilágosítani. Ugyanis Noel telefonja, amit előző nap poénból magyarra állítgatott át, részletesen kielemezte és magyarul leírta, hogy egy „gyermekrablás van folyamatban”.Az üzenetben szerepelt még, hogy egy ezüst színű Hyundai-t keresnek, rendszámmal és minden részletes információval az autóról, amelyben egy éppen elrabolt kétéves kislánnyal menekülnek... így nem maradt más választásom, minthogy részletesen elmagyarázzam nekik, hogy mi is ez és miben kérik a segítségünket.


Az Amber riadó véleményem szerint egy zseniális rendszer, ami sajnos csak az USA-ban működik. Gyermekrablás esetén, az érintett államban azonnal értesítenek mindenkit, minden létező telekommunikációs eszközön, megadva minden lehetséges információt az üggyel kapcsolatban, fényképet a gyerekről, milyen ruhát viselt, milyen járművel vitték el, színe, rendszáma stb. Nekünk volt USA e-SIM kártyánk, így betudtam volna annak, hogy az amerikai telefonokra megy csak egy értesítés, de a gyerekeknek nem volt, tehát tényleg mindenki, bármilyen átutazó megkapja az értesítést a saját nyelvére lefordítva. Zseniális. Ezenkívül minden rádióban, TV adón, podcaston, social mediában, autópálya kijelzőkön szétkürtölik. A rendszer egy Amber nevű kislányról kapta a nevét, akit 1996-ban 9 évesen raboltak el miközben kint biciklizett az új rózsaszín biciklijén. 4 nappal később holtan találtak rá egy patak parton. Annak ellenére, hogy több mint 50 rendőr és FBI ügynök dolgozott az ügyön. Az eset Texas államban történt és nagy médiafigyelmet kapott. Ennek hatására kezdődött el először helyben ez a program, majd 2000-re már az egész ország területén elterjedt, mert az azonnali reakció és nyilvánosság addigra több, mint 1000 gyerek elrablásakor sikeresnek bizonyult. Amber tragédiája megmutatta, hogy minden perc számít, csak a rendőrség önmagában nem mindig eredményes vagy nem elég gyors viszont a több szem többet lát elve nagyon jól működik. Miután minden információt megkaptunk az autóról a gyerekek végig az ezüst színű Hyundai-t nézték az autópályán és a rendszámokat figyelték, hogy segíthessenek ők is. Ez teljesen lekötötte a figyelmüket és mire Buffaloba értünk szerencsére a kislány is meglett. A tettes egy parkolóban hagyta az autót a hátsóülésen a gyerekkel és elmenekült. A rendszer működik. Az emberek figyelnek és segítenek, a bajban mindenki összefog és segíteni akar. Őszintén nem értem miért nem terjedt ez még el Európában is.


Az autózás az USA-ban bár elsőre is izgalmasnak hangzik, de, mint látjátok valójában még annál is sokkal izgalmasabb. Rengeteg élményt, tapasztalatot szereztünk a három hét alatt. Jókat is, rosszakat is, de még csak most jön a java. Végül nem elégedtünk meg csak az USA-val, átautóztunk Kanadába is.


Tartsatok velünk a Niagara vízeséshez és Torontóba is, amikről a következő bejegyzéseimben részletesen írok majd. Ha nem akartok lemaradni, iratkozzatok fel a hírlevélre.


Ha érdekelnek rövidebb, naprakész bejegyzések tőlem, kövessétek a facebookon az abigelet nevű oldalamat.


Legyetek jók, ha tudtok!

Abigél

62 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Kommentare


Subcribe
bottom of page